Will Vi

Waar een Will is, is een weg

Wanneer autoliefhebbers op vakantie gaan, letten ze niet alleen op het landschap of de cultuur. Ze kijken ook naar de auto's. En wie in Japan is geweest heeft vast een wonderlijk retro-voertuig opgemerkt met moderne techniek, maar zonder naamplaatje. Het gaat hier om de "Will Vi", dat in feite een bijzonder project van Toyota is. Eén van die unieke Japanse auto's wist zijn weg te vinden naar Nederland en vervolgens naar de redactie van Autozine...

Autotest | Will Vi Waar een Will is, is een weg

De Will Vi is een retro-auto die is ontworpen voor de Japanse markt. Onderhuids is de Vi gelijk aan de Toyota Yaris en daarom zijn de rijeigenschappen ook grofweg gelijk. Knotsgek en toch verstandig.

Plus

  • originele vormgeving
  • comfortabel
  • even verstandig als een doorsnee Toyota

Min

  • minimale ruimte achterin
  • verouderde 4-traps automaat

Conclusie

De Will Vi is het resultaat van een kortstondig experiment van onder andere Toyota. Diverse Japanse fabrikanten wilden samen onder het label "Will" met uniek vormgegeven producten een jonge doelgroep aanspreken. Toyota gaf hier invulling aan met een compacte auto met retro-stijlring Onderhuids gebruikt de Will Vi de techniek en het platform van de Toyota Yaris, waardoor deze exoot heel gewoon rijdt (en zonder al te veel risico als liefhebbersauto kan worden aangeschaft).

De Will Vi is geen succes geworden en dat heeft vooral te maken met de prijs. De Vi is geen zogenaamde "kei-car" en komt daarom niet in aanmerking voor alle financiële voordelen die daar in Japan bij horen. Daarom was de Vi relatief kostbaar en dat is juist voor jonge kopers een probleem. Op het product zelf is weinig aan te merken. Vorm gaat weliswaar voor functie, maar die vorm is zo knotsgek dat dat het waard is. Tegelijkertijd rijdt de Vi als een heel gewone Toyota, vandaar dat een echte liefhebber dit exemplaar naar Nederland heeft gehaald. Immers: waar een Will is, is een weg!