Maserati Grecale

Een brave macho

SUV's zijn onwaarschijnlijk populair. Daarom introduceerde Maserati zo'n vijf jaar geleden zijn eerste SUV. De "Levante" werd al snel zo populair, dat deze grote SUV inmiddels ruim de helft van alle verkopen van Maserati voor zijn rekening neemt. Om dat succes nog verder uit te breiden komt Maserati nu met een minder grote SUV: de Grecale. Is ook een compacte Maserati een echte Maserati?

Autotest | Maserati Grecale Een brave macho

De Grecale is een SUV die voor Maserati-begrippen ongebruikelijk degelijk en verstandig is, zeker als hybride. Het compromisloos sportieve weggedrag maakt hem juist tot een echte Maserati.

Plus

  • uitgesproken sportief karakter
  • subliem audiosysteem van Sonus Faber

Min

  • minder onderscheidend van andere merken dan voorheen
  • matige beenruimte achterin

Conclusie

Is ook het instapmodel van Maserati een echte Maserati? Ja en nee. Met hybridemotor is de Grecale ontegenzeglijk snel, maar ook een tikkeltje braaf. Dat zit in de prestaties, almede in het karakter en geluid van de motor. Het onderstel, de remmen en de besturing zijn juist uitgesproken sportief, maar niet sportiever dan snelle SUV's van de concurrentie.

In vergelijking met traditionele Maserati's ontbreekt het de Grecale aan een extravagant karakter, eigenzinnigheid en durf. Dankzij de uitmuntende rijeigenschappen geeft de Grecale wel het gevoel van superioriteit dat bij Maserati hoort, maar vanwege de degelijke opzet ontbreekt de exclusiviteit. De Grecale is daarmee als een brave macho: wel het imago, maar niet de bravoure. Dat klinkt misschien negatief, maar het is ook een kans om voor het eerst voor een Maserati te kiezen met het gevoel én het verstand.